Canon van Limburg


Op initiatief van de Commissie Educatie van LGOG en onder redactie van dr. Jos Venner werd op 26 november 2009 de Canon van Limburg gepuliceerd. Hierin zijn door 22 deskundige auteurs de hoofdmomenten uit de Limburgse geschiedenis gerangschikt in 52 vensters, verdeeld over 10 tijdvakken. Wat iedereen over het Limburgs verleden moet weten, van het prehistorische Belvédère-mes tot aan het Verdrag van Maastricht, staat hierin bijeen op overzichtelijke wijze, rijk geïllustreerd en voorzien van verwijzingen. De Canon van Limburg is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel. Aan de Canon is een speciale website gewijd.
 

medialijst

Thera Adriaans van de jeugdbibliotheek van Centre Céramique in Maastricht heeft in september 2010 een lijst van begeleidende materialen en informatie bij de Canon van Limburg samengesteld. Ze is bestemd voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Aan elk venster van de Canon zijn materialen gekoppeld die aansluiten bij het betreffende onderwerp. Klik hier voor de lijst van begeleidende materialen en informatie. 
 

Symposia

Symposia 'Canon van Limburg' 

Op 28 oktober en 8 november 2010 organiseerde de Commissie Educatie van LGOG twee symposia over de Canon van Limburg. Klik hier voor de uitnodiging voor de symposia, hier voor het programma en hier voor een verslag van beide dagen.
Tijdens de symposia zijn in totaal zes workshops gehouden. Hierover is onderstaande documentatie beschikbaar:

 

Onderwijssymposium 'Truuk noa hoes' - didactisering van Limburgse geschiedthema's

Op 1 februari 2017 werd in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) en de Nieuwste Pabo (dNP) een onderwijssymposium georganiseerd in hun gebouw aan de Mgr. Claessenstraat 4 te Sittard. Genodigden waren de studenten van beide instellingen, docenten, leden LGOG en andere belangstellenden. Voor de uitnodiging, zie hier. Met 95 deelnemers was dit symposium zeker een succes te noemen, vooral omdat met het grote aantal studenten ook de toekomst van het geschiedenisonderwijs in de zaal zat.

Er zijn in totaal vijf workshops gehouden:

 

 

 De informatie per workshop komt zo spoedig mogelijk hier beschikbaar.