PWS-prijs 2013

Hannah Vleugels en Iris Denis winnen PWS-Prijs 2013

De LGOG-PWS-Prijs 2013 is een prooi geworden voor twee leerlingen van scholengemeenschap Sophianum in Gulpen. Naar het oordeel van de jury was The men who fought for their freedom. Hun levens gereconstrueerd van Hannah Vleugels en Iris Denis de beste van de elf ingezonden werkstukken.

Hannah en Iris gaan in hun scriptie op zoek naar de levens van twee Amerikaanse soldaten die begraven liggen op het oorlogskerkhof van Margraten. Uit het juryrapport: 'Het is een fascinerende zoektocht geworden waarin de auteurs er in geslaagd zijn authentiek bronnenmateriaal in de Verenigde Staten te vinden, met nabestaanden contact te leggen en, door zich in de opbouw van het Amerikaanse leger te verdiepen, te reconstrueren welke rol zij in de oorlog gespeeld hebben en hoe zij uiteindelijk gesneuveld zijn.'

Het werkstuk munt volgens de jury uit door een grote creativiteit in het vinden van bronnen, een uitstekende contextualisering, een zeer goede opbouw en schrijfstijl én goede samenwerking.

Hannah en Iris kregen de prijs, die voor elk van beiden bestaat uit een geldbedrag van 250 euro en een door kunstenaar Ronald van Laar ontworpen beeldje, op 27 juni overhandigd door LGOG-voorzitter Karel Majoor.

De jury moest dit jaar kiezen uit een relatief groot aantal scripties die voor bekroning in aanmerking kwamen. Er waren werkstukken bij die zo origineel in onderwerpkeuze en uitwerking waren dat de jury zelfs een beetje paf stond. Drie werkstukken kregen een eervolle vermelding:

•  Hub Leufkens, fotograaf en filmer van mijn Zuid-Limburg door Martijn Kroese van het Sintermeertencollege in Heerlen;

•  De Joden in Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog door Anemoon Jerninga en Noëlle Kreutz van het Sintermeertencollege te Heerlen

•  De opkomst en val van het Romeinse rijk in de Euregio Maas-Rijn van Jules Brouns van het Porta Mosanacollege in Maastricht.

 

Klik hier voor het volledige juryrapport