Winnaars 2011

Gedeelde vreugde dit jaar bij de uitreiking van de LGOG Profielwerkstukprijs 2011. De jury (mw. drs. M.A.J. Boonekamp-Wingen, dr. Pieter Caljé en de heer Simon Wolfs) was namelijk van mening dat de twee binnengekomen inzendingen allebei een eervolle vermelding verdienen. En dus moeten Britt Jennissen en Laura Luijten de geldprijs van 500 euro delen. Beide leerlingen van de afdeling VWO van Scholengemeenschap Groenewald in Stein ontvingen de prijs op vrijdag 1 juli 2011 tijdens de diploma-uitreiking uit handen van LGOG-voorzitter Karel Majoor.

LGOG-voorzitter Karel Majoor overhandigt de prijs aan Laura Luijten. In het midden Britt Jennissen.

Het werkstuk van Britt Jennissen handelt over Nederland en Limburg in de Gouden Eeuw. Ze komt tot de conclusie dat de term Gouden Eeuw op de Limburgse territoria niet van toepassing is. Integendeel, de zeventiende eeuw was hier juist een periode van neergang en armoede vanwege de vele oorlogshandelingen die er plaatsvonden.Laura Luijten belicht in haar werkstuk enkele aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Ze plaatst de begrippen verzet, jodenvervolging en bevrijding in respectievelijk Nederland, Limburg en in Elsloo naast elkaar. Uit haar eigen onderzoekje over Elsloo blijkt dat lokale situaties op belangrijke punten kunnen afwijken van het algemene beeld.


Beide inzendingen getuigen volgens de jury van enthousiasme en persoonlijke betrokkenheid bij de Limburgse geschiedenis. De jury prees verder de originaliteit van de onderwerpen, de duidelijk herkenbare Limburgse component en het eigen onderzoek dat Britt en Laura verrichtten. 

Het LGOG hoopt dat de komende jaren meer leerlingen een keuze maken voor een onderzoek in Limburgs verleden. Het dankt de docent die zijn leerlingen heeft weten te stimuleren tot het schrijven van deze werkstukken en hoopt dat meer scholen zijn voorbeeld zullen volgen. 

Klik hier voor het juryrapport.