Kringnieuws

31-07-2013 / Terug- en vooruitblik door de voorzitter
Aan de vooravond van een nieuw 'geschiedenis-seizoen' blikt Kringvoorzitter Chris Dols terug op het voorbije half jaar en kijkt hij vooruit naar de activiteiten in de komende maanden, zowel van LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek als van aanverwante organisaties.
Klik hier voor het volledige document.
 

18-12-2012 / De beste wensen en programma 2013
Het bestuur van Kring De Westelijk Mijnstreek van LGOG wenst U Prettige Feestdagen en een Gezond en Gelukkig 2013.
Voor de eerste helft van 2013 hebben we een programma samengesteld met gerenommeerde sprekers en boeiende onderwerpen.Klik hier voor de bijzonderheden.


18-12-2012 / Kringnieuws
Cursus cultuurgeschiedenis van de periode 1945-1989
Bart-Jan de Graaf, bestuurslid van onze Kring, verzorgt een cursus cultuurgeschiedenis van de periode 1945-1989. In de cursus zal een beeld worden gegeven van de belangrijkste culturele, filosofische, sociale en wetenschappelijke ontwikkelingen van de naoorlogse periode. In de bijgevoegde flyer (klik hier) leest u er meer over.

17-01-2012 / Kringnieuws
Webpagina EHC Sittard-Geleen

De webpagina van het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen dingt mee naar de Geschiedenis online prijs én is in de race voor de Publieksprijs! De website van het EHC Sittard-Geleen kan de titel Beste historische website in de wacht slepen. Voor meer informatie en het uitbrengen van uw stem klik hier.


20-12-2011 / Kringnieuws
Cursus cultuurgeschiedenis van vijf Europese steden
Bart-Jan de Graaf, bestuurslid van onze Kring, verzorgt een cursus cultuurgeschiedenis van vijf Europese steden (Parijs, Wenen, London, Brussel en Barcelona). Kosten 45 euro / Vrienden van Het Domein of Filmhuis Het Domein 35 euro. Klik hier voor meer informatie.

Terugblik
Janny Houben, de huisfotograaf van het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen, heeft een fotopresentatie samengesteld van de jubileumviering die op 19 november jongstleden plaatsvond:

Jubileumuitgave
Mocht u de jubileumuitgave ‘Negentien gemeenten, één regio’ nog niet hebben ontvangen neem dan contact op met onze secretaris, mail gert.tempelman@kpnmail.nl of bel 046-4234158.

Vooruitblik
Voor de eerste maanden van 2012 heeft de Kring een kwalitatief hoog programma samengesteld. Klik hier voor nadere informatie.

Beste wensen
Het Kringbestuur wenst u prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2012.

 

11-10-2011 / Kringnieuws

Jubileum uitgave
Als lid van onze Kring zult u eind november één exemplaar van onze jubileum uitgave Negentien gemeenten, één regio. Vademecum voor plaatselijke institutionele geschiedbeoefening in de Westelijke Mijnstreek gratis ontvangen. Mocht u meer exemplaren willen ontvangen van de jubileum uitgave, die op 19 september a.s. tijdens onze jubileum viering zal worden gepresenteerd, dan kunt u gebruik maken van het inschrijfformulier: klik hier.

 

30-08-2011 / Kringnieuws
De Publication 2010 is verschenen. In de maand september zullen verschillende Kringleden de distributie ter hand nemen. Leden die voor een verenigingsspeld in aanmerking komen en niet bij de uitreiking tijdens de algemene ledenvergadering van de kring aanwezig waren, zullen bij het jaarboek ook het kleinood ontvangen.
Mocht u voor eind september het jaarboek en/of het verenigingsspeld niet ontvangen hebben neem dan contact op met onze secretaris Gert Tempelman (bel 046-4234158 of mail gert.tempelman@kpnmail.nl

Jubileumbijeenkomst en jubileum uitgave
Dit jaar bestaat onze kring zestig jaar. In dit kader staat een feestelijke bijeenkomst gepland op zaterdagmiddag 19 november. Bij deze gelegenheid zal dr. Jos Perry, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, spreken over de identiteitsvorming van Limburg en drs. Peer Boselie, directeur van het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen, over de identiteit van de Westelijk Mijnstreek.
De kring zal de bereikte mijlpaal markeren met de uitgave: Negentien gemeenten, één regio. Een vademecum voor de plaatselijke geschiedschrijving. Het door de schrijvers Guus Janssen, René Lauwers en Peter Schulpen samengesteld praktisch en nuttig boekje leidt de lezer binnen in de geschiedenis van Amstenrade; Beek; Born; Broeksittard; Elsloo; Geleen; Grevenbicht; Limbricht; Munstergeleen; Nieuwstadt; Obbicht-Papenhoven; Oirsbeek; Roosteren; Schinnen; Sittard; Spaubeek; Stein; Susteren en Urmond. Leden van onze Kring zullen het naslagwerkje gratis ontvangen.
Nader bericht over de jubileumbijeenkomst en uitgave volgen.

 

12-07-2011 / Kringnieuws 

Publication en verenigingsspeld
Navraag leert dat de Publication 2010 pas in de eerste week van september zal verschijnen. Na de presentatie van het jaarboek zullen leden van onze Kring z.s.m. de distributie ter hand nemen. Zoals in het Kringnieuws van 18-04 j.l. werd aangegeven, zullen de leden die voor een verenigingsspeld in aanmerking komen en niet bij de uitreiking tijdens de algemene ledenvergadering van de kring aanwezig waren, dan tevens het kleinood ontvangen. 

Cursus cultuurgeschiedenis
Bestuurslid van onze Kring Bart-Jan de Graaf verzorgt onder de titel ‘De metamorfose van de wereld’ een cultuurgeschiedenis van de 19e eeuw in vijf thema’s. De cursus zal worden gehouden in Museum Het Domein, Kapittelstraat 6 te Sittard, op vijf woensdagavonden (31 augustus, 7 september, 21 september, 28 september en 5 oktober) van 19.30 tot 21.30 uur, inclusief een koffiepauze. Kosten 45 euro.
Klik
hier voor meer informatie.

Geschiedenis van Geleen deel III
Eind 2011 zal deel 3 van het monumentale werk van prof. dr. M.J.H.A. Schrijnemakers verschijnen. Het wordt uitgegeven door de Stichting Cultuur-Historische Uitgaven Geleen (SCHUG) in hetzelfde kloeke formaat als de delen I en II van de Geschiedenis van Geleen. Voor nadere informatie over het boek en inschrijving voor deze uitgave klik
hier.

 

18-04-2011 / Kringnieuws

Ledenvergadering Kring
Op donderdag 14 april j.l. vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering van onze kring plaats. Tijdens de vergadering legde Mart Bohnen zijn bestuurslidmaatschap en secretariaatsfunctie neer. Frans de Kok volgt hem op als bestuurslid. Gert Tempelman neemt het secretariaat over. Penningmeester Ger Quadakkers werd voor één jaar herbenoemd en voorzitter Peter Schulpen voor twee jaar. Met ingang van 1 januari 2012 zal Frans de Kok het penningmeesterschap van Ger Quadakkers overnemen. Het tijdens de ledenvergadering vastgestelde verslag over 2010 kunt u
hier nalezen.

Verenigingsspeld Kringleden
Tijdens de ledenvergadering werd aan 28 leden van de Kring de verenigingsspeld uitgereikt. Van onze Kring zijn 4 leden 50 jaar of meer, 9 leden 40 jaar of meer en 65 leden 25 jaar of meer jaren lid van het LGOG. De heer Harrie Palmen was van de aanwezigen het langste lid (vanaf 1963) en kreeg het kleinood opgespeld.

Degenen die de jaarvergadering niet konden bijwonen ontvangen de verenigingsspeld bij de distributie van de Publications.

Voorjaarsexcursie
Tijdens de vergadering werd ook bekend gemaakt dat op 9 juli de voorjaarsexcursie naar Namen zal plaatsvinden. Voor deelname kunt u zich al inschrijven, klik
hier.

 

21-02-2011 / Kringnieuws

Hierbij willen we u ervan in kennis stellen dat enkele data van onze komende activiteiten zijn gewijzigd:

  • de lezing van Bart Jan de Graaf over de jongerencultuur in onze regio in de jaren ‘70 die oorspronkelijk gepland was op 31 maart, zal nu plaatsvinden op 14 april. Voorafgaand aan deze lezing is er gelegenheid om van 19:00 tot 19:30 uur de tentoonstelling over dit onderwerp in Museum Het Domein gratis te bezoeken. Aansluitend, van 19:30 tot 20:00 uur, staat de algemene ledenvergadering van Kring DWM op het programma. De lezing, die ca. 1 uur zal duren, gaat om 20:15 uur van start.
  • de lezing van Rosemarie Smeets in Kasteel Doenrade over de biografie van het Plateau Doenrade die gepland was op 21 april, is verplaatst naar 28 april. In tegenstelling tot wat we eerder hebben bericht, zal geen bijdrage worden gevraagd voor het bijwonen van deze activiteit.

Aanstaande donderdag, 24 februari, hopen we u om 19:30 uur in ’t Guliks Hoes te mogen begroeten bij de lezing van Herman van Rens over de vervolging van joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Westelijke Mijnstreek. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Heemkundevereniging Geleen.

 

12-01-2011 / Kringnieuws

Van de hand van neerlandicus en kringlid Lei Limpens verschijnt medio maart 2011 een biografie over de Sittardenaar Willy Dols (1911-1944). Dols was een veelbelovende geleerde die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op tragische wijze om het leven kwam. Tijdens zijn studie publiceerde hij al diverse artikelen op taalkundig gebied. In de wetenschappelijke wereld van de taalkunde wordt de postuum uitgegeven dissertatie van Dols over het Sittardse dialect (Sittardse Diftongering) gerekend tot de beste die in Nederland ooit over een taalkundig onderwerp zijn geschreven. Bij intekening kost de publicatie van Lei Limpens € 15. Voor meer informatie en/of de bestelling van dit boek kunt u mailen naar: jan.schrader@sittard-geleen.nl

 

14-12-2010 / Kringnieuws

Het bestuur van kring De Westelijke Mijnstreek van het LGOG wenst u prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2011. Voor de eerste helft van 2011 hebben we voor u wederom een boeiend en gevarieerd programma samengesteld.


Programma LGOG Kring DWM eerste helft 2011

27 januari
Lezing van Piet Meijers over de kunstschilder George Tielens, in samenwerking met Museum Het Domein.
Locatie: Museum Het Domein te Sittard, aanvang 19:30 uur.

24 februari
Lezing van Herman van Rens over de deportatie van joden uit de Westelijke Mijnstreek, in samenwerking met Heemkundevereniging Geleen.
Locatie: 't Guliks Hoes te Sittard, aanvang 19:30 uur.

31 maart
Lezing van Bart-Jan de Graaf over de alternatieve beweging in onze regio in de jaren 70, in samenwerking met Museum Het Domein.
Locatie: Museum Het Domein te Sittard, aanvang 19:30 uur.

28 april
Lezing van Rosemarie Smeets over de culturele biografie van het Plateau van Doenrade. De lezing wordt gerealiseerd in samenwerking met Stichting Plateau van Doenrade.
Locatie: Kasteel Doenrade, Limpensweg 20 te Doenrade in de Ridderzaal. Welkom en inloop vanaf 19.00 uur. Lezing van 19.30 tot 21.30 uur. Na afloop gezellige borrel en netwerken in de Bokkerijdersbar.

26 mei
Rondleiding door de historische kern van Roermond en lezing van Peter Nissen over de geschiedenis van Roermond, in samenwerking met LGOG Kring Roermond.
Start rondleiding: kantoor VVV, Markt 17 te Roermond, aanvang 18:30 uur.
Locatie lezing: gemeenschapshuis Het Katoenen Dorp, Bisschop Lindanussingel 43 te Roermond, aanvang 20:00 uur.

23 juni (onder voorbehoud)
Rondleiding door de historische kern van Elsloo en lezing van Guus Peters over de geschiedenis van Elsloo.
Locatie lezing: Café Auwt Else, Dorpstraat 6 te Elsloo.


Andere activiteiten
16 april         Algemene ledenvergadering LGOG in Sittard.
1 oktober     Euregionale contactdag.

 

24-09-2010 / Kringnieuws

Aanmelding voor Euregionale Contactdag

In het onlangs verzonden convocaat betreffende de Euregionale Contactdag die plaatsvindt op 2 oktober aanstaande in Tüddern, wordt vermeld dat aanmelding kan geschieden via onze penningmeester Ger Quadakkers. Aangezien de heer Quadakkers momenteel telefonisch en per e-mail niet bereikbaar is, dient u zich op te geven bij onze secretaris Mart Bohnen (e-mail: mulbohn@hetnet.nl, tel: 046-4332135). Nadere informatie over het programma van de Euregionale Contactdag treft u aan in het convocaat. Aanmelden is mogelijk tot en met 29 september.

Publicatie over Geleen-Zuid

Eind november 2010 verschijnt het boek 50 jaar Geleen-Zuid. In deze publicatie, waaraan ons kringlid Ton Wolters heeft meegewerkt, passeren diverse onderwerpen de revue. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de voorgeschiedenis en de bevolking van Geleen-Zuid, maar ook aan de religie, het onderwijs, het wonen en werken, de ontmoetingscentra, het Medisch Centrum, de sportfaciliteiten, het verenigingsleven en de ouderenzorg. Het geheel is geïllustreerd met circa 300 unieke zwart/wit foto´s. De voorintekenprijs bedraagt € 9. Voor nadere informatie: mail 50jaargeleenzuid@gmail.com

Publicatie over Watersley

In november 2010 verschijnt eveneens het twintigste deel van de serie Monografieën uit het Land van Sittard, onder de titel: Watersley, van leengoed tot zorginstelling: een overzicht. Het is geschreven door ons kringlid René Lauwers en geeft een overzicht van de geschiedenis van Watersley, waarbij men moet denken aan de hoeve Watersleyerhof, alsmede aan het daartegenover gelegen vroegere kloostercomplex, thans (nog even) in gebruik bij de Stichting Pergamijn, dat ooit in 1752 begon als jachtslot van de familie Loijens. Het boek is rijk geïllustreerd. Het is verkrijgbaar voor € 18,50. Voor nadere informatie mail: monografieenlvs@gmail.com

08-06-2010 / Kringnieuws

Op donderdag 27 mei j.l. vond de ledenvergadering van onze kring plaats. Tijdens deze jaarvergadering maakte voorzitter Peter Schulpen melding van de bestuursmutaties : vanwege zijn verhuizing naar Maastricht zag Eric van Royen zich gedwongen zijn bestuurslidmaatschap en secretariaatfunctie neer te leggen. Gert Tempelman volgt hem op als bestuurslid en Mart Bohnen - waarvan het bestuurslidmaatschap met een jaar werd verlengd - neemt het secretariaat over. Chris Dols werd voor 4 jaar herbenoemd. Het tijdens de ledenvergadering vastgestelde verslag over 2009 kunt u hier nalezen.

14-12-2009 / Kringnieuws

Het Kringbestuur van LGOG De Westelijke Mijnstreek wenst u prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2010.

Programma

14-12-2009 / Gevarieerd en hoogkwalitatief programma 2010

 Voor de eerste helft van 2010 heeft de Kring DWM een gevarieerd en hoogkwalitatief programma samengesteld:

 - De bekende historisch-geograaf dr. Hans Renes, verbonden aan de universiteit van Utrecht, zal op 28 januari een voordracht verzorgen over nederzetting geschiedenis in Limburg.

- De gerenommeerde historicus Fik Meijer zal op 23 februari op basis van een citaat uit Dr. Ubachs’, Handboek voor de geschiedenis van Limburg een lezing verzorgen over het Romeins imperialisme.

- Dr. Annette Jansen-Winkeln zal op 25 maart een voordracht verzorgen over kunsthistorisch onderwerp. De Duitse kunsthistorica zal dan spreken over de glasschilderkunst en daarbij inzoomen op glasschilderkunst in de kerken binnen de gemeente Beek.

- Om te herdenken dat tien jaar geleden Toon Hermans overleed zal op 29 april het dubbel talent van deze Sittardse kunstenaar centraal staan. Tessa Reijnders, belast met de inrichting van de grote Toon Hermans tentoonstelling in Museum het Domein, zal Toons’ humor onder de loep nemen terwijl Bart-Jan de Graaf, bestuurslid van onze Kring en medewerker bij het Museum het Domein, zal spreken over Toons’ schilderkunst.

- De jonge historicus en bestuurslid van de Kring, Chris Dols, zal op 27 mei een lezing verzorgen onder de titel: De Rooms Katholieke Kerk en het celibaatvraagstuk,1963-1972.

- Sjaak Dehing, waterbouwkundige, en Peter Schulpen, plv. stadsarchivaris van Sittard-Geleen en Kring voorzitter, zullen op 24 juni voordrachten verzorgen over: de waterstromen in en rond de binnenstad van Sittard in verleden en toekomst.

- Tenslotte zal op 8 juli Toon Bosch, universitair hoofddocent aan de Faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland, een lezing verzorgen over de acties voor de bevaarbaarmaking van de Maas in de provincie Limburg tijdens de jaren 1839-1925.

__________________________________________________

 Begin november komt er bij de Stichting Charles Beltjens een boek uit over onderwerpen die vooral liefhebbers van de locale geschiedenis zullen interesseren. van de hand van ons Kringlid Louis Broekmeulen. Het boek beschrijft onderwerpen die te maken hebben met het verleden van de kerkdorpen Born, Buchten, Holtum, Grevenbicht, Obbicht en Papenhoven. Lees verder.

__________________________________________________

09-10-2009 / Kringnieuws

Zaterdag 3 oktober namen ruim 50 leden van de Heimatvereinigung Selfkant, de Pater Sangerskring Maaseik en LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek deel aan de door ons Kringbestuur georganiseerde interregionale contactdag. Na ontvangst in de studiezaal van het Stadsarchief van Sittard-Geleen werden de kastelen Grasbroek en Amstenrade bezocht. De bijzonder geslaagde dag werd afgesloten met een maaltijd. Voor een beeldverslag van de dag, kijk verder.

 

02-09-2009 / Kringnieuws

Het najaarsprogramma van onze Kring is bekend. lees verder

__________________________________________________

01-09-2009 / Kringnieuws

Neerlandicus en Kringlid Lei Limpens heeft een boek geschreven over hoe de straatnamen in Munstergeleen aan hun namen komen.  lees verder

__________________________________________________

25-02-2009 / Kringnieuws

Vijfentwintig jaar geleden werd de restauratie van de gewelfschilderingen in het koor van het Oude Salviuskerkje voltooid. Bij die gelegenheid organiseert de Stichting Oude Salviuskerk Limbricht, samen met de Amici Salvii, een manifestatie onder de naam T I R B A L G. In het kader hiervan is er op zaterdag 14 maart 2009 een symposium over restauratie. Voor meer informatie: lees verder

_________________________________________________

19-02-2009 / Kringnieuws

Donderdag 19 februari vond de algemene ledenvergadering van onze Kring plaats. Tijdens de vergadering werd o.a. het jaarverslag 2008 vastgesteld. Voor het dit verslag, lees verder.

_________________________________________________ 

19-12-2008 / Kringnieuws

 Het Kringbestuur van LGOG De Westelijke Mijnstreek wenst u prettige feestdagen en een gezond en gelukking 2009.

Het programma van de eerste helft van 2009 vindt  u hier

 _________________________________________________

 17-11-2008 / Kringnieuws

Maandag 10 november ontvingen wij het droevige bericht dat ons bestuurslid Jo Stassen was overleden, lees verder


Het Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold 2008 staat op het punt te verschijnen. Voor de inhoud en de wijze waarop u het voor maar 14,50 euro kunt bestellen: lees verder: flyer / inlegvel.
_________________________________________________

08-07-2008 / Kringnieuws

Voor een beeldverslag van de excursie naar Münster, kijk verder

Voor een terug- en vooruitblik, lees verder

Voor informatie over de actie leden werven leden, lees verder


23-04-2008 / Kringnieuws

Interview Mgr. dr. J.M. Gijsen, lees hier


03-03-2008 / Kringnieuws

Op de donderdag 28 februari vond, voorafgaand aan de druk bezochte lezing van Koen Ottenheym, de algemene ledenvergadering van de Kring plaats. Tijdens de vergadering werden het jaarverslag van de Kring en het boekje 'Lezingen symposium Kees gebundeld.'

Voor het jaarverslag, lees verder

Voor meer informatie over de bundel 'Lezingen symposium Kees gebundeld', lees en kijk verder..


17-12-2007 / Kringnieuws

Met bijgevoegd gedicht van Nico van Loenen wenst het bestuur van LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek zijn leden, gedragen door kennis van het verleden, een ruime blik in de toekomst en oog voor alle goeds dat in 2008 op ons wacht. Kijk en lees verder.

Op 30 november presenteerde ons 22-jarig bestuurslid Chris Dols zijn boek: De geesel der eeuw - Katholieke drankbestrijding in Nederland, 1852-1945; (Zatlbommel; Aprillis 2007)
Kijk en kees verder.

 

 

 


07-11-2007 / Kringnieuws

 

Op dinsdag 30 oktober 2007 organiseerde LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek in samenwerking met het Stadsarchief Sittard-Geleen een klein symposium voor Kees Schutgens als blijk van waardering voor de tien jaar dat hij kringvoorzitter was. De lezingen worden gebundeld en zijn te bestellen, lees verder.

Voor meer informatie over de lezingen van komende maanden, lees en kijk verder.


18-09-2007 / Kringnieuws

Interview met archeologe Tessa de Groot, lees verder

Laudy Bouw & Ontwikkeling b.v. sponsort onze Kring, lees verder

Minisymposium ter ere van oud-voorzitter Kees Schutgens, lees verder

 

 

 


02-07-2007/ Kringnieuws

Korte terugblik op excursie naar Trier, lees verder

Opstappen van Commissie Studiereizen leidt tot boze reacties onder leden... lees verder

Om onze Kring te promoten, vindt er voor aanvang van de lezingen en tijdens de pauze een speciale diavoorstelling plaats, kijk verder

Het najaarsprogramma 2007 verder ingevuld, lees verder01-06-2007 / Ledenvergadering

Donderdag 31 mei vond in het Guliks Hoes (Ophoven 1 te Sittard) de algemene ledenvergadering van de Kring plaats.

Op de agenda stond o.a.

  • Het jaarverslag van de secretaris over het jaar 2006, lees verder
  • Het terugtreden van Kees Schutgens als voorzitter van de Kring, lees verder
  • Het aantreden van Peter Schulpen als nieuwe voorzitter van de Kring, lees verder
  • De benoeming van Mart Bohnen als secretaris van de Kring, lees verder
  • De toetreding van Eric van Royen tot het Kring bestuur, lees verder
  • De naamswijzing van de Kring, lees verder